Flytta till Luleå, till startsidan

Leva i Luleå

I Luleå är vi stolta över att ha fostrat så många eldsjälar inom både sport och kultur. Det har genererat att det idag finns ett otroligt rikt föreniningsliv. Så oavsett om du brinner för cheerleading, teater, hockey eller knyppling så hittar du garanterat en gemenskap och ett sammanhang där just du känner dig som hemma.

En del vill bada och andra vill baka. Oavsett vad som känns mest intressant så kan du hitta det här, i Luleå. Tack vare den ständiga närheten till naturen och Bottenviken finns det här möjlighet till gemenskap både inne och ute. Både skärgården och isbanan når du nämligen direkt från city, till fots, bil eller båt – valet är ditt! För de dagar när du hellre håller dig inomhus erbjuder Luleå en mängd alternativ, mer om dessa hittar du här nedanför, smidigt nog.

Kultur både på läktaren och parkett

Norrbottensteatern i Norra hamn är hela länets teater. Här skapas scenmagi av hög klass. Teatern ligger väldigt vackert till och är en av Luleås signaturbyggnader. Här hittar du också Teaterhögskolan vägg i vägg.

Inte långt därifrån har vi Kulturens hus – ett hus till bredden fyllt av just kultur. Här ryms både konsertsalar, stadsbibliotek, konsthall, restaurang och café och mycket, mycket mer.

På Kulturens hus finns också ett konstlabb som är helt gratis att besöka för stora som små. Här kan skaparsugna i alla åldrar inspireras av pågående utställningar och själva prova på att skapa med olika tekniker tillsammans med husets duktiga konstpedagoger.

Hit kommer stora väletablerade artister såväl som nya spännande stjärnor. På Kulturens hus så anordnas det även regelbundet välkända arrangemang som exempelvis Bok & Bild.

Bland drakar och dragqueens på Bok & Bild

Bland drakar och dragqueens på Bok & Bild

Norrbottens museum är en annan gratis besöksattraktion. På länsmuseumet visas både utställningar med fokus på kulturminnen från Norrbotten likväl som banbrytande utställningar med nyskapande konstnärer från länets alla hörn . För barnen finns ett uppskattat lekrum utformat som en gammeldags butik och hemmiljö. Just nu genomgår museumet en omfattande renovering och håller därför stängt från februari 2024 till våren 2025.

För dig som vill skapa med sina egna händer anordnar både Medborgarskolan och Sunderby folkhögskola kortare kurser i många olika tekniker. På Sunderby folkhögskola hittar du även den anrika konstskolan, som i över 50 år fostrat många av länets allra främsta konstnärer – och än idag har konstkurser på heltid. Här hittar du även Galleri Y som både visar upp deltagarnas verk och redan etablerade konstnärers kreationer. Folkhögskolan anordar även årligen en julmarknad där du kan lägga vantarna på framtidens konstskatter – redan idag. Här återfinns även Kooperativet Valborgs gedigna konstbutik och inramning, en institution som idag uppskattas av både Luleåbor, konstdeltagare och redan etablerade konstnärer. Mer om detta kan du läsa under Jobb och studier.

Barnens eget kulturhus
Kulturskolan i Luleå är kostnadsfri och verksamhet finns på alla skolor (både kommunala och fristående) och att har utöver det en samlad verksamhet med stort utbud i lokalerna på Bergviken i Luleå – det som kallas ”Barnens Kulturhus”

Alla barn och unga i Luleå erbjuds att delta i Kulturskolans kostnadsfria undervisning utanför skoltid. Kulturskolans kurser ger en bra grund och fördjupning inom estetiska uttryck under ledning av lärare med gedigen kompetens. Kulturskolan ger elever möjlighet att medverka i föreställningar, turnéer, lägerverksamhet och utställningar samt tillfälle att samverka med professionella kulturutövare.

Läs mer om Kulturskolan Luleå Länk till annan webbplats.

Läs mer om Sunderby folkhögskola Länk till annan webbplats.

Läs mer om Medborgarskolan Luleå Länk till annan webbplats.

Snöskulpturer av Sunderby Folkhögskola

Snöskulpturer av Sunderby Folkhögskola

Sommartid anordnas det festivaler i Luleå. Senaste åren har det varit gratisfestivalen Putte i parken som lockat Luleåborna ut på stadens gator och torg. Under sommaren arrangeras även varje år Luleå Pride av RFSL. Under Prideveckan är det föreläsningar, musik, samtal och underhållning på flera håll i stan – men framför allt i Stadsparken. En vecka full av glädje, stolhet, kärlek och respekt – Pride lockar årligen besökare från hela landet.

Under hösten är Luleå Live ett väldigt uppskattat arrangemang. Etablerade artister utanför länet såväl som lokala stjärnor spelar på Luleås många scener, klubbar och restauranger i stan – även detta helt gratis.

Konsert i hotellobby

Luleå Live 2023

En jultradition som värmer många hjärtan – stora som små – är den årliga julkalendern i Stadsparken. Sedan 1995 har Lule Stassteater framfört en föreställning i Stadsparken, med nytt manus varje år. Julkalendern spelas varje dag från 1 december fram till julafton.

Luleå har också två biografer. Den ideella föreningen Folkets bio visar allt från storfilmer, till smala indiefilmer och livesändningar av opera från Metropolitan i New York. För extra mys i biosalongen anordnas även stickbio där besökare kan ta med sig valfritt handarbete och pyssla under filmen.

Naturhäng och friluftsliv

Luleå är en vattennära stad. Det finns till exempel gott om badplatser runt om i hela kommunen och just därför är det sällan fullpackat på stränderna. Några av Luleåbornas favoritstränder är Gültzauudden, Tjuvholmssundet, Lulviksbadet, Niporna, Storsand, Brändon, Svartöstadstranden och Klubbvikens Havsbad. Sen finns det några guldkorn vi inte skriver ut här, de får du nys om när du väl flyttat hit, vi lovar.

Klubvikens havsbad ligger på Sandön i Luleå skärgård. Här finns både restaurang, glasskiosk och stuguthyrning för den som vill stanna längre än ett dopp. Luleå kommun hyr varje sommar ut många av stugorna på skärgårdsöarna, ett uppskattat initativ som årligen engagerar kommuninvånarna, såhär gäller det att hänga på låset när stugorna släpps.

De fastboenden på Sandön står för några av Luleås mest spännande transporter. Vad sägs om att ta svävare till förskolan eller jobbet på vintern? Inte illa.

Att ta sig ut i skärgården är inget som kräver egen båt. Även om våra många båtklubbar och hamnhäng är en uppskattad gemenskap. Från både Norra- och Södra hamn går det regelbundet turbåtar som gör det enkelt att upptäcka Luleås stora och fina skärgård.

Mer information om Luleås skärgård

Vintertid är isbanan en självklar helgutflykt för likväl Luleåbor som turister. Många åker långfärdsskridskor på den blanka isen medan andra lånar någon av kommunens sparkar och tar sig ut till Gråsjälören för att grilla, fika och äta våfflor.

Läs mer om isbanan på kommunens webbplats


Friluftsområdet Ormberget är populärt året om. Här finns fina elupplysta skidspår som passar för nybörjare, motionärer och proffs. Pulkbacke och slalombacke hittar du också på Ormberget och här lär sig många barn att stå på sin första snowboard. Den som vill åka utför har även Måttsundsbacken med både enklare nedfarter nybörjare samt brantare för den mer avancerade åkaren.

Klättervägg på Södra hamn
Sommardag på Ormberget


Ett annat populärt utflyktsmål är naturreservatet Bälingeberget. Ett 139 meter högt berg nära centrala Luleå. Uppe på berget finns rastplatser med eldstäder. Härifrån är utsikten över Luleälven magisk.

Den som istället vill testa på fiskelyckan kan till exempel fiska i Råne älv eller Hertsöträsket. Hertsöträsket är en inplanteringssjö i närheten av bostadsområdet Hertsön. Här har röding och regnbågslax planterats in, men det finns också aborre och gädda. Vid Hertsöträsket finns också strövstigar, stugor, vindskydd och rastplatser för extra komfort.

Sugen på motion inomhus? Luleå har förstås ett antal gym och träningsanläggningar att välja på. Extra värt att nämna är Pontusbadet. Ett väldigt vackert badhus där allt från skåpen i omklädningsrummen till simhallen andas välbevarad 1950-tals arkitektur. Under sommaren öppnar Aronsbadet på Örnäset upp utomhus för både motionssim och lek, helt gratis. Fast juste, nu ville du ju vara inomhus.

Luleå förenar – bäst när det gäller

I Luleå är vi otroligt stolta över vårt rika föreningsliv, över att den lokala drivkraften fortsätter att förena Luleåborna år efter år, för vi vet att meningsfulla aktiviteter är viktigt för de flesta. Här kan både barn och vuxna hitta föreningar i Luleå som passar just dem – hockey eller hästar, basket eller ball room, ja här finns det mesta.

I jämförelse med storstäderna är det här både lätt och relativt billigt att komma in på fritidsaktiviteter för barn. I Luleå har vi flertalet ridklubbar, skidskolor, bouleklubbar, skateparker, danskolor, gymnastik, prisvinnande cheerleading, roller derby och brottning – och mycket, mycket mer.

Vi vet att Luleå för många kanske är mest känd både som en hockey- och basketstad, och det är inte så konstigt. Elitlagen i basket har tagit guld flertalet gånger och intresset för basket går därför långt ner i åldrarna. Idag har nästan varje stadsdel ett eget basketlag och här kan barn från förskoleklass och uppåt delta i favoritsporten.

Självklart finns det även fotbollslag, innebandylag med mera. På Örnäset hittar du Steel Park för dig som trivs bäst på skateboard. I den intilliggande byggnaden hittar du Luleås största inomhusskatepark. Även på Bergnäset finns möjligheter för en god kick flip, där heter skateparken Trolltjärn plaza och ligger precis jämte sjön med samma namn - perfekt när man behöver svalka sig efteråt. Summa summarum lägger föreningarnas många eldsjälar ner mycket tid och kärlek på att skapa förusättningar för en rik variation av fritidsaktiviteter, det tackar vi för!

Dans är också populärt bland Luleås barn, ungdomar och vuxna. Intill Norrbottensteatern ligger Dansmagasinet där eleverna tränar allt från balett till street. Varje vår är det en stor dansuppvisning på Luleå Energi Arena där hundratals barn och ungdomar deltar. Vid Södra hamn huserar dansföreningen Exiled som, sedan starten 2003, fostrat SM-mästare i bland annat Break Dance. Här frodas den urbana kulturen till tonerna av Bottenvikens vågskvalp. Föredrar du att sitta i publiken hittar du även Dansinitivet i Notviken.