Flytta till Luleå, till startsidan

Bo i Luleå

Bo mitt i stan eller nära strand? Eller kanske både och? För oavsett om du trivs bäst i ett villakvarter där barnen har nära till kompisarna eller i en egen gård med älven som närmaste granne – finns möjligheterna här, välkommen!

Luleå är inte Sveriges största stad. Vi har dock många kvaliteter som större städer saknar. Ingen beskriver det bättre än de som redan flyttat hit – och deras berättelser hittar du ju på startsidan, smidigt, visst?

Här bor du sällan särskilt långt ifrån dina vänner och bekanta, och det går enkelt att ta sig mellan de flesta områden med cykel (eller spark). Om du bor utanför stan behöver det inte ta en halv dag att resa med kollektivtrafiken – för här går det smidigt att ta sig från A till B, eller från L till Å.

Hem till gården – eller våningen?

Urbant

Närheten till restauranger, barer, caféer och butiker är förstås en fördel med att bo i Luleå centrum. Citykärnan är byggd mellan två hamnar, den norra och södra, vilket innebär att du har nära till vatten var du än befinner dig. Lite som ett i ett arktiskt Venedig.

Trött på att jaga parkeringsplats? Vad sägs om en lägenhet med båtplats utanför dörren? I Södra hamns Kuststad kan du få just det. Under sommaren fylls hamnplanen med sand och på "Södra strand" anordnas aktiviteter under hela sommarsäsongen. Här huserar då även caféstuga, fritidsbank och populära food trucks. Även i Norra hamn finns möjlighet till boenden med strålande utsikter. Där har du också nära till kultur – med både Norrbottensteatern och Kulturens hus på gångavstånd.

Titta in hos Kulturens hus

En kort promenad från stadskärnan ligger bostadsområdet Östermalm. Här blandas moderna lägenheter med mysiga villor och deras lummiga trädgårdar. På Östermalm bor du precis vid Skurholmsfjärden och den populära motionsslingan "Hälsans stig" som erbjuder en tacksam promenadsräcka på cirka fyra kilometer. Här hittar du även Golfängen som erbjuder både utegym, minigolf och perfekta picknick-ytor.

Fler stadsdelar hittar du på kommunens webbplats


Alldeles intill Södra hamn ligger det nybyggda området Kuststad. Här ligger sex huskroppar vända mot vattnet och den nybyggda småbåtshamnen. I kvarteret finns rstauranger och ett par minuter bort en stor matbutik, en uppskattad second hand butik och en gedigen bygghandel.

Gültzauudden är en stadsdel i centrala Luleå med anor från förr – då några av villorna här kan dateras tillbaka till tidigt 20-tal. Här samsas stora gräsytor, parkskog med en populär promenadslinga, lekpark och en fantastisk badplats. På "udden" som området kallas samlas Luleåbor i alla åldrar året om.

Stranden vid Gültzaudden

Isbana på vintern, beachen på sommaren!

Mamma och dotter i ett hus i Svartöstan

Strandnära

Bor du i Luleå har du, som du kanske redan anat, aldrig särskilt långt till en strand. I vissa områden är stranden till och med precis utanför knuten. I bostadsområdet Svartöstaden, som ligger vid inloppet till Luleå, följer flera strandremsor efter varandra nästan hela vägen in till city.

Vy över Svartöstan
Mamma och dotter i ett hus i Svartöstan

Svartöstaden är ett unikt gammalt arbetarkvarter som byggdes för att malm- och fabriksarbetarna behövde bostäder i nära anslutning till stålverket. Området består än i dag till största delen av äldre trähus. Stadsdelen har under årets lopp blivit en populär hemvist för många många kreativa Luleåbor inom till exempel teater, reklam och musik. Något som än idag avspeglas i de många lokala evenemang som äger rum här. Som den årliga Svartöstadsdagen då det både bjuds på loppmarknad och konserter. I det gamla folkets hus "Blackis" arrangerar Hembyggdsföreningen även årligen en välbesökt julmarknad.

Ett annat område med strand och bad inpå knuten är Notviken, som varit en del av Luleå ända sen 1600-talet. Nedanför bostadsområdet ligger en sandstrand med utsikt mot innerstadens norra hamn. Hit tar sig inrednings- och renoveringsglada Luleåbor för att frossa i färg och form hos någon av områdets många butiker. Notviken är även hemmaplan för division 3 segrarna Notvikens IK.

Även på Mjölkudden har du nära till strand och de fina promenadstråken som går längst älven. Här, i ett av Luleås största bostadsområden, befinner du dig lika nära naturen som city. Med sitt egna centrum har du nära till både restaurang, matbutik och gym.

Egen gård på landsbygden

I den norra delen av kommunen ligger många av våra mysigaste byar. Här kan du flanera i timmar bland de många välbevarade Norrbottensgårdarna – alla vackert belägna tätt intill älven. Råneå det största samhället med över 2 000 invånare. I Råneå finns allt du behöver, såsom livsmedelsbutiker, hälsocentral, idrottsplatser, badhus med mera. Sommarna bjuder både på otaliga loppisrundor och den populära Vitå rockfest, en 12 timmar lång hårdrocksfestival. Här hittar du även Råneå konsthall – där konsten och ateljén lockar både vuxna och barn att upptäcka både sina egna förmågor och lokala talanger från världens alla hörn.

Exempelbild
Vybild över Brändön


Tio minuter med bil, eller tjugo minuter med buss från stadskärnan ligger Sunderbyn, även kallat "Byn" av de som vuxit upp där. Området betecknas av dess två delar, den norra och den södra. I Södra Sunderbyn varvas äldre gårdar med nyare radhus och lägenheter. Här ligger även Sunderby folkhögskola med dess anrika Konstskola, som i över 50 år har fostrat några av länets mest framstående konstnärer. Här finns hemmaplaner och ishallar för både fotboll, konståkning, amerikansk fotboll och ishockey. Sunderbyn är det området som, i kommunen, har högst andel barnfamiljer. Här ligger också sjukhuset, något som genererat att bussförbindelserna är många. Och nu kanske vi tjatar, men även här är det nära till standen.

Exempelbild

I kommunens södra del hittar du sörbyarna. Allt eftersom nya generationer upptäckt dem har de utvecklats. Idag bjuder sörbyar som Alvik på en salig blandning av gammalt och nytt, och än idag verkar flera jordbruk här. I Bälinge hittar du ett ekologiskt upplevelsecentrum, startat av hemvändare - här äter du middag sida vid sida med kossor, då de nämligen betar på andra sidan plexiglasväggen. Naturreservatet och utsikten från toppen av Bälingeberget lockar årligen både Luleåbor och turister från hela regionen.

Villa eller lägenhet med eller utan vovve och Volvo

Här behöver du inte välja. En Volvo behöver du inte heller för den delen - för här finns villaområden som bara är på cykel eller hundpromenadsavstånd från city.

På Skurholmen finns flera skolor och förskolor vilket gjort området till en familjefavorit. Här anordnas årligen musikfestivalen Skurstock där priset "årets Skurholmare" även delas ut. Hit vallfärdas det frekvent av Luleåbor från alla stadens kanter, för här finns nämligen Luleås äldsta konditori! Holms konditori har sedan 1955 tillgodosett Luleåbor med bakelser av alla slag. Semlorna orsakar kö varje år, så det gäller att vara ute i god tid.

Bergnäsets hamn
Klättervägg på Södra hamn

När du lämnar Luleå city via Bergnäsbron kommer du till upphovsstadsdelen till brons namn – Bergnäset. Här finner vi ännu en initiativrik stadsdel med ett stort ideellt engagemanget. På vintern dras skidspår och på sommaren anordnas aktiviteter för små och stora vid badplatsen Trolltjärn, som till exempel utomhusbio eller fotbolls EM på storskärm. Här återfinns också Luleås nyaste skatepark Trolltjärn plaza, även den initierad av en stolt Bergnäsbo.

Bergnäset, har precis som Mjölkudden, ett eget centrum med butiker, restauranger och hälsocentral och i och med det tidigare nämnda landmärket Bergnäsbron och väg97 går det snabbt att både cykla, gå eller köra bil in till city – eller längre bort än så.

Från broar till björkar, för båda har vi här i Luleå. Bostadsområdet Björkskatan, som i folkmun kallas "Björx" fick sitt namn eftersom det ligger på just en björkbevuxen kulle. Sedan 1970-talet har området byggts ut i etapper och idag finns även här ett eget centrum med bland annat matbutik, pizzeria, apotek.

Sinksundet vid Björkskatan

Hertsön är det största bostadsområdet utanför Luleå centrum – både sett till yta och befolkningsmängd. Mycket människor innebär mycket liv och rörelse, och här händer det mycket, och så har det varit ända sen området etablerades som en tidig satsning på det Luleå som än idag växer så det knakar. Här planeras det just nu både ny skola, ett helt nytt bostadsområde och badhus – och här tar den gröna omställningen form ute på Herstöheden.

Här finns Hertsö Idrottsplats med flera fotbollsplaner, tennisplan och bangolf. På vintern konverteras ytan till både ishockeyrink och bandyplan. Längst ut på Hertsön finns koloniträdgårdar och anrika Hertsö Miljögård. Här är det heller inte helt ovanligt att du stöter på en ryttare på sin häst under kvällspromenaden.

Närhet till universitetet

Porsön bor merparten av Luleås 15 000 studenter då Luleå tekniska universitet ligger här. Det som studenterna säger sig uppskatta här är närheten till campus, då de flesta bor väldigt nära skolan. Det genererar ett liv nära till gemenskapen både på campus, gymmet och på studentpubben. Härifrån kan du ta bussen in till city på 15 minuter.

Exempelbild
Gammelstad kyrkby

Här finns också Teknikens hus som är ett populärt utflyktsmål både för Luleåbor och turister i alla åldrar. Här kan du bege dig ut i rymden i Teknikens hus eget planetarium eller ner i gruvan eller in på Stålverket med AR glasögonen i högsta hugg. Teknikens hus huserar även en populär lunchrestaurang dit kön ringlar lång från att dörrarna öppnas. Närheten till Luleå Science Park, där många företag inom framför allt teknik och IT samlas, ger studenterna en närhet till både framtida arbetsgivare och framtida innovationer.

Även här finns ett lokalt centrum – där matbutiken sägs ha extra studentvänliga priser. Här återfinns även tandvård, flera gym, skola och flera förskolor, bibliotek – och givetvis en strand runt knuten. Den stora gräsytan nedanför universitetet, Universitetsheden, agerar både uteklassrum och picknickplats.

Mitt i världsarvet eller industrihistorien

Karlsvik är en gammal bruksby som ligger cirka en mil utanför centrala Luleå. Här fanns tidigare industrierna ångsågen, järnverket och träsliperiet. I dag bor Karlsviksborna bland fortfarande gamla bruksbostäderna och i den gamla skolan med sina storslagna fönster. Men här har det också tillkommit ett och annat nybygge. Här finns populära Arcus camping med sina fina badstränder och ett tempererat utomhusbad. Även mäss- och idrottshallen Arcushallen finns i området. Här arrangeras årligen Sveriges största fyndmarknad som brukar bli en riktig folkfest.

Familj vid hage vid Gammelstad

En mil utanför Luleå centrum ligger Gammelstad, som ni kanske anar på namnet är kommunens absolut äldsta del. Området är uppdelat i en äldre och ett yngre bostadsområde. Kyrkbyn, ligger bredvid Gammelstads kyrka. Här bor du ett stenkast från den mysiga Kyrkstaden som med sina 405 röda kyrkstugor är med på Unescos världsarvslista.

I Gammelstad hittar du även Friluftsmuseet Hägnan som faktiskt till en början, redan 1918 anlades på Gultzaüudden – där det drevs som ett norrbottniskt Skansen av Norrbottens läns hembygdsförening. Flytten till Gammelstad och den gamla prästgårdens marker gick först på 1970-talet.

Exempelbild
Gammelstad kyrkby

I den nyare delen Stadsön strosar man bland nybyggda villor och äldre gårdar som ligger sida vid sida med lägenhetshus. Här finns ett stort centrum (vi gillar våra lokala centrum om ni inte redan märkt det) med bland annat matbutik, ett badhus, en sporthall, ett eget bibliotek med mera.

Hyresvärdar i Luleå